8 Nisan 2025 21:01

Yapay Zeka Araştırma Komisyonu| 'Keşke hakimler bazı kararları alırken yapay zekaya sorsa'

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu'nda yapay zeka ve hukuk ilişkisi tartışıldı. Adalet Bakanlığı'nın sunumunun ardından söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "Türkiye'deki en önemli sorun yapay zekanın kullanılması değil, kullanılmaması. Keşke hakimler bazı kararları alırken yapay zekaya bir sorsalar. Yapay zekaya 'İstanbul'da bin 803 bilirkişi arasında 24 dosyanın hep aynı kişiye denk gelme olasılığı nedir' diye sorulduğunda 'bir insanın kuantum fiziği ile duvarın içinden geçmesi ile 24 dosyanın aynı kişiye denk gelme olasılığı aynıdır' diyor" ifadelerini kullandı.

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, AKP Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez başkanlığında toplandı. Komisyonda; Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürü Servet Gül, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Gazi Güçlütürk ve Avukat Dr. Ali Göksu sunum yaptı. 

Komisyon toplantısının açılışında konuşan Komisyon Başkanı Dönmez, komisyonun 3 aylık süresinin 12 Nisan'da dolacağını belirterek bir aylık uzatma talep edilmesi kararlaştırıldı.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürü Servet Gül, "Yapay zekanın adalet sisteminde kullanılması hız ve verimlilik açısından oldukça önemlidir. Tutarlılık ve öngörüde benzer davadaki emsal davaları analiz ederek vatandaşımızın hukuki öngörülebilirliğini geliştirmektedir" dedi. Yargıda yapay zeka kullanımına ilişkin projeleri tanıtan Gül, "Proje, adli istatistik verilerinin ve denetçi kuruluşların talep ettiği raporların doğruluğunu önemli ölçüde arttırarak yargı sistemimizin veri yönetim kalitesini yükseltmektedir" dedi. 

"Sorun yapay zekanın kullanılması değil, kullanılmaması"

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer şunları söyledi:

"Türkiye'deki en önemli sorun yapay zekanın kullanılması değil, kullanılmaması. Keşke hakimler bazı kararları alırken yapay zekaya bir sorsalar. Örneğin, 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa mukavemetten 301 genç tutuklanır mı' diye yapay zekaya sorduğumuzda verdiği yanıt; 'teknik olarak mümkündür ama tutuklama doğrudan bir ceza değil koruma tedbiridir. Tutuklanabilmesi için şu şartların aranması lazım; kaçma şüphesi veya delil karartma ihtimali, tutuklama yerine adli kontrolün yetersiz kalması. AIHM içtihatları barışçıl gösterilere orantısız müdahale, kanunun ihlali sayılabilir' diyor. 'Eğer öğrenciler barışçıl bir şekilde protesto ediyorsa, orantısız güç kullanımı yoksa tutuklama orantısız olabilir' diyor. Özellikle genç yaştaki kişiler için tutuklama değil adli kontrol uygulanması daha uygun olurdu' deniliyor. Keşke bize anlattıklarınızı bir de karar alan hakimlere, savcılara anlatsanız. 

Başka bir örnek; meşhur bir bilirkişi tartışması var. Yapay zekaya sormuşlar; 'İstanbul'da bin 803 bilirkişi arasında 24 dosyanın hep aynı kişiye denk gelme olasılığı nedir' diye. Yanıt şöyle; 24 dosyanın tamamının bin 803 bilirkişiye denk gelme olasılığı neredeyse imkansız denilebilecek küçük bir olasılık. Bu olasılıkla ilgili birkaç örnek de veriyor. Bir insanın kuantum fiziği ile duvarın içinden geçmesi ile 24 dosyanın aynı kişiye denk gelme olasılığı aynıdır' diyor. 'Evrendeki tüm atomların rastgele bir noktada toplanma olasılığı ile 24 dosyanın aynı kişiye denk gelme olasılığı aynı'. Yani şunu demek istiyorum, çalışmalarınız çok kıymetli ama bu çalışmaların aynı zamanda bizlerin hayatına etkisi noktasında bunları kullananların vicdan, hukuk adına değerlendirmesi lazım." (ANKA)

Evrensel'i Takip Et